VEKTREDUKSJON UTEN EN DRÅPE SVETTE

I Spesialistklinikken jobber vi blant annet med slitasjeplager. Ofte sitter pasienten i stolen på kontoret og uttrykker frustrasjon over å ikke klare og trene av seg den ekstra vekten på grunn av smerter i for eksempel knær. Gleden er derfor stor når vi kan fortelle at vedkommende kan klare det uansett. «Kilogrammene fjerner man på kjøkkenet; grammene tar man på trening», pleier Elisabeth å formidle. Det er selvsagt en fordel å trene også, men man kan gå ned i vekt uten å svette en dråpe. Det kommer ikke til å være pulver eller tabletter involvert. I teorien kan du spise og drikke akkurat det du vil, men vi skal lære deltakerne å beregne inntaket slik at vekten går ned. Å stabilisere den når målet er innfridd er også en vesentlig del av dette.  

Norge har opp gjennom tidene vært en fiske- og jordbruksnasjon med mye fysisk arbeid. Kostholdet vårt har latt seg forme av dette og vi trengte mye energi («høykalori mat»). Dette har vi nødvendigvis ikke endret så mye på etter at vi i større grad har fått stillesittende arbeid, mer passiv fritid og kjøretøy som bringer oss fra dør til dør. Hvis du går opp i vekt, betyr det at du gir kroppen mer drivstoff enn den har bruk for og da lagres dette i form av fett rundt indre organer, rett under huden, osv. Dette fører på sikt til diabetes 2, hjerte-/kar-sykdommer, vonde ledd, mm. 

Dette kurset er for unge voksne, voksne og pensjonister. Foreldre som vil lære om vektkontroll på vegne av familien (overvektige barn, mm) er også velkomne. Aktive er selvsagt også i målgruppen; mange trener uten å gå ned i vekt og er svært frustrerte.

Det krever mental styrke å gå ned i vekt. Når du gir kroppen mindre drivstoff enn den forbruker, vil den naturligvis gi klar beskjed om det i form av sultfølelse. Kurset skal også forberede deltakerne på mentale utfordringer underveis i forløpet. Hva gjør du når søthungeren kommer etter middagshvilen? Hva gjør du når det blir «to-kaffe» på fredag med nystekte vafler? Hva gjør du når du lander i godstolen på hytta? Når du skal i bursdagsselskap? Dette kan være lettere å håndtere hvis du har en konkret plan før du havner i situasjonen. 

Når du har gitt kroppen 7000 kalorier færre enn den har brukt, utgjør det ca 1 kg reduksjon på vekta. Hvis en gjennomsnittlig mann skal gå ned 1 kg i uken, må han begrense inntaket til 1600 kalorier per dag i syv dager. Men hva utgjør dette? Vi skal bruke en del tid på bevisstgjøring på dette området. Med denne matematiske tilnærmingen til vektreduksjon, vil vi kunne ha som mål å redusere vekten med 10 kg før påske. 

For de som håndterer smarttelefon, vil det bli aktuelt å benytte en app som tar seg av kaloriberegningene i måltidene. Dette ser vi på sammen på kurset. 

Kurset består av oppstartsundervisning, åtte individuelle oppfølgingssamtaler, samt en samling i slutten av perioden. Pris per person: 9900 kr. 

Vi samarbeider gjerne med din fastlege og vi undersøker nærmere hvis vi mistenker at noe medisinsk ligger bak en eventuell manglende vektnedgang. 

PÅMELDING: elisabeth@spesialistklinikken.net

FRIST 22.JANUAR

(Ta kontakt også om det er etter fristen; vi starter opp en ny pulje når januar-gruppen er kommet i gang)