Oppstart etter sommeren

Hei alle sammen!

Annerledesåret 2020 fortsetter og vi vil være føre var her i klinikken. Vi vasker og spriter som før, men må også be dere om å være nøye i hverdagen. Vask hender og hold 1m avstand på butikken, på cafè, på arbeidsplassen osv. Plutselig er det en person med covid-19 som står ved siden av deg og da handler det om å ikke bli smittet og om å ikke føre viruset videre til de du har rundt deg. Våkner du med lett forkjølelse eller verk i kroppen vil vi at du skal tenke og oppføre deg som om det er koronavirus. I Harstad ringer man da Pandemitelefonen 41571800. De vurderer tilstanden din ut fra det du forteller og setter opp til testing ved luftveisklinikken i Rødbergveien 6 på Gangsås.

Denne uken er Marius (lege) og Elisabeth (fysio) på jobb + sekretær Synne og dr. Anders på onsdag. Fra mandag 17.august har vi full bemanning igjen etter ferieavviklingen. Nytt fra i høst er at vi øker tilgangen på legetimer. Hos Dr Marius Christensen har vi ambisjoner om å ha time på svært kort tid; helst samme dag eller dagen etter. Disse timene kan man finne og booke i Helseboka på nett eller i appen på telefonen.

Vel møtt!

Høsthilsen fra Elisabeth Lindstrøm Hansen


 

Sommer 2020

Hei alle sammen!

Vi nærmer oss normal drift igjen her i Spesialistklinikken … Men så er det ferieavvikling.

Synne som er på lab og i resepsjonen er på plass onsdager 8:30 – 14:30 gjennom juni, juli og halve august. Utenom disse dagene er det et eksternt sentralbord som svarer for oss. De har timebøker og booker, avbooker og ombooker forløpende. Både fysioterapeutene og legene har timebooking på nett hvis du vil ordne det selv. “Plukk time” finner du her på hjemmesiden.

Fysioterapeutene Stein og Elisabeth holder hjulene i gang gjennom sommeren, så muskel-skjelett undersøkelser og behandling skal vi ha god dekning på.

Ranie tar ferie fra 20/7 og er tilbake 17/8.

Hovedlegen vår Anders har også litt ferie i juli, men jobber 1-2 onsdager. 15/7 har han per nå en del ledige timer.

Lege Marius jobber 24/6 og her har vi fått lov å fylle opp litt mer hvis noen trenger avanserte ultralydundersøkelser av indremedisinske tilstander (hjerte, pulsårer, mage, prostata) eller gravidsjekk. Han tar selvsagt også i mot pasienter til ordinære legetimer.

Ortoped Aspemo er hos oss 19/6 og har full liste, men ta kontakt hvis du venter på vurdering hos ortoped, så skal vi se hva vi klarer å ordne. Han kommer tilbake til oss over sommeren.

Sommerhilsen fra oss i Spesialistklinikken

 

Driften normaliseres

Hei alle sammen!

Vi nærmer oss normal drift igjen her i Spesialistklinikken. Fra i dag (2/6) har vi psykolog Ranie tilbake fra hjemmekontor. Anders er her hver onsdag i juni. Ortoped Aspemo er på plass 19.juni og timeboken hans fylles raskt.

Synne som er på lab og i resepsjonen er på plass onsdager 9-15 gjennom juni, juli og halve august. Utenom disse dagene er det et eksternt sentralbord som svarer for oss. De har timebøker og booker, avbooker og ombooker forløpende. Både fysioterapeutene og legene har timebooking på nett hvis du vil ordne det selv. “Plukk time” finner du her på hjemmesiden.

Når det gjelder ferieavvikling; det kommer til å være folk på jobb hver uke gjennom sommeren. I hovedsak er det fysioterapeutene som holder hjulene i gang, så muskel-skjelett undersøkelser og behandling skal vi ha god dekning på. Ranie tar ferie fra 13/7 til 9/8.

Sommerhilsen fra oss i Spesialistklinikken

KLINIKKEN ÅPNER MANDAG 20.APRIL

Hei alle sammen!

Da er det gitt klarsignal for å åpne klinikken igjen mandag 20.april. Det vil selvsagt være streng smitteforebygging og det er viktig at dere som skal innom oss har lav terskel for avbestilling hvis dere ikke føler dere helt friske. Det er også fint om dere kommer ganske nøyaktig til timen, slik at dere ikke trenger å sitte lenger i venterommet enn dere må. Vi har spritdispenser ved inngangene.

Alle får timetidspunkt på sms i god tid før uke 17 og vi åpner telefonen fra 9-13 torsdag 16. og fredag 17.april for å justere timeavtaler og besvare eventuelle spørsmål.

Husk at dere kan flytte timene hos fysioterapeutene selv her: https://timebestilling.aspit.no/#/p2402/main

Legene våre åpner opp for timebestilling i Helseboka: https://helseboka.no – eller i appen. Vi jobber med å finne nye timer til dere som venter på ortoped Aspemo. Det kommer nærmere beskjed til hver enkelt.

Psykolog Ranie er i full drift over video og telefon og fortsetter med dette en stund til. Hun kommuniserer direkte med pasientene ved endringer.

Med frisk hilsen fra oss i Spesialistklinikken

 

Stengt inntil videre, men …

Hei alle sammen!

Det er tunge tider og vi får mange fortvilte mailer og meldinger om smerte som vi vanligvis løser sammen med dere her i klinikken. Vi håper vi snart får lov til å åpne dørene igjen, men inntil videre er det altså stengt. Det kommer ny informasjon fra regjeringen onsdag 8.april. Hvis tiltakene fungerer vil koronaviruset bli bremset og noen av grepene vil slippes opp. Dere hører fra oss når oppdaterte retningslinjer slippes i “den stille påskeuke”. Forhåpentligvis er dørene åpne tirsdag 14.april.

Psykolog Ranie og lege Anders er i drift med videokonsultasjoner i appen Helseboka. 

Vi holder åpent

Det er viktig å opprettholde virksomheten i helse- og omsorgstjenestene.

Psykolog Ranie og legene våre Anders og Marius, samt ortoped Aspemo, er i ordinær drift. Noen blir tilbudt eKonsultasjoner slik at man ikke trenger å  ha en fysisk tilstedeværelse. Ranie gjør dette i uke 12 og 13 og kommuniserer direkte med sine pasienter om hvordan dette kommer til å foregå.

Fysioterapi skal fortsatt praktiseres, så Stein og Elisabeth er også i drift. De kommer i enda større grad til å prioritere pasienter som skal til ultralydundersøkelser og injeksjonsbehandling, treningsveiledning eller rådføring i forbindelse med sykemelding, tilrettelegging på jobb, osv. Den klassiske fysioterapien med mye nærkontakt og berøring reduseres.

Ellers har vi fjernet aviser og magasiner, stengt ned kaffemaskinen, satt opp ekstra kontaktløs sprit-dispenser til besøkende og vi har mange vaske- og spriterunder på dørhåndtak osv. Vi har også gjort justeringer i timebøkene slik at det ikke skal sitte for mange på venterommet samtidig. I tillegg oppfordrer vi til å møte opp presist; ikke så lenge før, slik at du ikke trenger å oppholde deg så lenge i venterommet.

Til slutt minner vi om de generelle rådene fra helsemyndigheten: Ta ditt ansvar – ta avstand. Mange er hjemme med barna eller i karantene, men husk at dette er ikke tiden for å ta igjen tapt sosialisering og besøksrunder. Vask hendene ofte og host og nys i albuekrok eller papir som kastes. Klemming og håndhilsing unngås. 

VEKTREDUKSJON UTEN EN DRÅPE SVETTE

I Spesialistklinikken jobber vi blant annet med slitasjeplager. Ofte sitter pasienten i stolen på kontoret og uttrykker frustrasjon over å ikke klare og trene av seg den ekstra vekten på grunn av smerter i for eksempel knær. Gleden er derfor stor når vi kan fortelle at vedkommende kan klare det uansett. «Kilogrammene fjerner man på kjøkkenet; grammene tar man på trening», pleier Elisabeth å formidle. Det er selvsagt en fordel å trene også, men man kan gå ned i vekt uten å svette en dråpe. Det kommer ikke til å være pulver eller tabletter involvert. I teorien kan du spise og drikke akkurat det du vil, men vi skal lære deltakerne å beregne inntaket slik at vekten går ned. Å stabilisere den når målet er innfridd er også en vesentlig del av dette.  

Norge har opp gjennom tidene vært en fiske- og jordbruksnasjon med mye fysisk arbeid. Kostholdet vårt har latt seg forme av dette og vi trengte mye energi («høykalori mat»). Dette har vi nødvendigvis ikke endret så mye på etter at vi i større grad har fått stillesittende arbeid, mer passiv fritid og kjøretøy som bringer oss fra dør til dør. Hvis du går opp i vekt, betyr det at du gir kroppen mer drivstoff enn den har bruk for og da lagres dette i form av fett rundt indre organer, rett under huden, osv. Dette fører på sikt til diabetes 2, hjerte-/kar-sykdommer, vonde ledd, mm. 

Dette kurset er for unge voksne, voksne og pensjonister. Foreldre som vil lære om vektkontroll på vegne av familien (overvektige barn, mm) er også velkomne. Aktive er selvsagt også i målgruppen; mange trener uten å gå ned i vekt og er svært frustrerte.

Det krever mental styrke å gå ned i vekt. Når du gir kroppen mindre drivstoff enn den forbruker, vil den naturligvis gi klar beskjed om det i form av sultfølelse. Kurset skal også forberede deltakerne på mentale utfordringer underveis i forløpet. Hva gjør du når søthungeren kommer etter middagshvilen? Hva gjør du når det blir «to-kaffe» på fredag med nystekte vafler? Hva gjør du når du lander i godstolen på hytta? Når du skal i bursdagsselskap? Dette kan være lettere å håndtere hvis du har en konkret plan før du havner i situasjonen. 

Når du har gitt kroppen 7000 kalorier færre enn den har brukt, utgjør det ca 1 kg reduksjon på vekta. Hvis en gjennomsnittlig mann skal gå ned 1 kg i uken, må han begrense inntaket til 1600 kalorier per dag i syv dager. Men hva utgjør dette? Vi skal bruke en del tid på bevisstgjøring på dette området. Med denne matematiske tilnærmingen til vektreduksjon, vil vi kunne ha som mål å redusere vekten med 10 kg før påske. 

For de som håndterer smarttelefon, vil det bli aktuelt å benytte en app som tar seg av kaloriberegningene i måltidene. Dette ser vi på sammen på kurset. 

Kurset består av oppstartsundervisning, åtte individuelle oppfølgingssamtaler, samt en samling i slutten av perioden. Pris per person: 9900 kr. 

Vi samarbeider gjerne med din fastlege og vi undersøker nærmere hvis vi mistenker at noe medisinsk ligger bak en eventuell manglende vektnedgang. 

PÅMELDING: elisabeth@spesialistklinikken.net

FRIST 22.JANUAR

(Ta kontakt også om det er etter fristen; vi starter opp en ny pulje når januar-gruppen er kommet i gang)