Tilbud om Feces transplantasjon ved Irritabel tarm syndrom

Irritabel tarm syndrom (IBS) ble tidligere ansett å være en såkalt funksjonell lidelse. Det vil si at man manglet en god sykdomsforklaring og det kunne heller ikke påvises avvik i laboratorieprøver.

Nyere forskning tyder dog på at IBS  i større grad kan være forårsaket av en forstyrrelse i den mikrobielle tykktarmsfloraen. En såkalt dysbiose.

Gjennom en feces transplantasjon forsøker man å oppnå en normal tarmflora igjen. Gjennom vår forskning i Harstad har vi utviklet en meget effektiv, enkel og ufarlig metode for feces transplantasjon. Så langt har vi best erfaring ved å behandle IBS, predominant diare eller blandet type .

Vi anvender frossen faeces, som er lagret ved minus 40 grader. Fekal blandingen består av 50-70 gram feces, tilsatt 200 ml fysiologisk saltvann og 10% Glycerol for å sikre at bakteriene tåler nedfrysning.

 

Dagen før behandling må tykktarmen tømmes med et tømningsmiddel (Pico Prep) som kjøpes reseptfritt på apotek. Pico prep  tas  for eksempel  kl. 13 og 18 dagen før behandling. Man kan gjerne drikke mye, både saft, kakao, buljong  ol, men man bør  ikke spise større måltider etter kl. 14.00 dagen før behandling.

Behandlingen gjennomføres ved hjelp av et rektumklyster. Det vil si at  vi setter en liten probe i endetarmen , mens pasient ligger på undersøkelses benken.  Så plasseres 500 ml fekalblanding i endetarmen og fordeles  baklengs i tykktarmen gjennom omplassering av pasienten på benken. Dette er en ikke invasiv teknikk, hvor det ikke er fare for å skade tykktarmslimhinnen. Prosedyren er meget enkel, og lite ubehagelig for pasienten. Behandlingen tar ca 5-10 minutt og deretter kan pasient ligge noen minutt  på behandlingsbenken før man kan kle på seg igjen. Behandlingen er  ukomplisert og effektiv og tilsvare samme prosedyre som tidligere røntgen av tykktarm.

Grunnet bruk av Glycerol vil man sannsynligvis kjenne avføringstrang kort tid etter behandling. Dette har dog ingenting å si i forhold til effekten av behandlingen, men det kan være lurt å ha med seg et sett skiftetøy i tilfelle det skulle bli noe lekkasje etter behandlingen.

Alle pasienter skal ta sin medisiner som forskrevet, hvis man står på medisiner.  Morgenen før behandlingen kan pasientene ta 2 Imodium om ønsket, men det er ikke påkrevd.
Etter behandlingen kan pasienten sitte 15 minutt på benken. Pasienten kan også gå rett tilbake til hotellet om vedkommende har rom der, det er kun 1 minutt å gå. De fleste må 1-2 ggr på do i løpet av den første timen etter FMT-behandling. 1 time etter behandling er det ingen problem å ta flybuss, fly, hurtigbåt osv.

Etter behandlingen kan du spise slik du pleier. Etterhvert kan du prøve matvarer du tidligere har erfart at du har måttet være forsiktig med e.l.

 

Til å begynne med kan noen pasienter oppleve noe økt uro i tarmen, dette er dog forbigående. De fleste merker effekten i løpet av første uken etter behandling og vil da både oppleve endret konsistens og lukt av sin avføring, samt reduksjon i antall tømminger og reduserte eller frafall av smerter.  Min erfaring er at om lag 2 av 3 pasienter opplever bedring av sine plager gjennom en FMT behandling. Det kan selvfølgelig ikke garanteres at behandlingen vil fungere for alle. Skulle det ikke virke etter første behandling, tilbys det en ny behandling etter 3 måneder med en annen donor til samme pris som første behandling.

Fekal transplantasjon har vært gjennomført i snart 60 år og ansees som en svært trygg og lite farlig behandling. Vi screener våre donorer jevnlig med blod og avføringsprøver for å sikre at det ikke overføres noe smitte fra donor til pasient.

Donorene er for øvrig friske, slanke og unge mennesker, uten kjent sykdom, ingen diabetes, hjertekarsykdom eller psykiatrisk sykdom i nærfamilie, uten bruk av medisiner.

Behandlingen gis ved Spesialistklinikken i Harstad, Håkonsgate 4,  9404 Harstad  tlf 770 677777

  • Behandlingen koster 4000 kroner og dekker konsultasjonen med behandler og sykepleier, kompensasjon til donor og utstyr.
  • Det forutsettes at pasienter som skal ha behandling har fått stilt diagnosen Irritabel tarm syndrom eller utmattelse
  • Pasienter som ønsker FMT behandling bes om å kontakte sin fastlege og bli henvist til :

Spesialistklinikken AS

v/ Frank Hilpüsch

Håkonsgate 4

9404 Harstad

  • Det er ønskelig at det vedlegges evt, siste koloskopibeskrivelse, samt aktuelle blod og avføringsprøver tatt hos fastlegen.

Etter behandling vil pasient bli fulgt opp per telefon eller mail etter 4 uker.

Avbestilling av time: Det bes om at avbestilling foretas senest en uke i forveien, da det generes en del arbeid behandlingsdagen og det er utlegg til donorleveranse. For sein avbestilling (senere enn 48 timer før behandling), faktureres med kr 1000 for dekning av utlegg.

Overnatting: Spesialistklinikken har avtale med Scandic Harstad som ligger i samme bygget.

 

Frank Hilpüsch

 

 

Lenke til Podcast om FMT

Podcasten “Leger om livet” har i episode 8 “Fremtidens Medisin”, snakket med Dr Hilpüsh om denne behandlingen: Spotify

https://podcasts.apple.com/no/podcast/73-sommer-tarmbakterier-irritabel-tarm-og-fremtidens/id1539212619?i=1000567198289

 

 

Nedenfor noen enkle kostråd:

Generelle Kostråd

Etter behandlingen er det et mål om å kunne spise så normalt som mulig. Lav Fodmap dietten er en svært omstendelig kostanbefaling som gjør den vanskelig å etterleve.

Jeg gir noen enkle kostråd som jeg håper man kan etterleve.  De som vet at dem ikke tåler hvetemel eller melkeprodukter bør fortsatt holde seg unna disse. Eventuell bruke grovt speltmel , og for fordøyd melk i form av kulturmelk.

For øvrig anbefaler jeg gjerne en variert Middelhavskost, (vedlegger lenke til Diabetesforbundets anbefaling)   https://www.diabetes.no/leksikon/m/middelhavskost/

Dessuten råder jeg til lite inntak av sukker, null inntak av sukkerholdig eller sukkerfri brus, Cola etc (dette er usunt væske med svært mange kunstige tilsetningsstoffer, som vi fortsatt ikke vet så alt for mye om).

Til slutt råder jeg til å lage mest mulig mat selv og unngå ferdigmatprodukter.

Personlig foretrekker jeg økologisk mat og lokalprodusert mat. Når det gjelder økologisk mat bør man være obs på opphavslandene da svært mange «økologiske» produkter i dag fremstilles i U-landene eller billigproduksjonsland.

Med andre ord, et reflektert kosthold!

Lykke til!