Feces transplantasjon ved Irritabel tarm syndrom

Introduksjon

Irritabel tarm syndrom (IBS) ble tidligere ansett å være en såkalt funksjonell lidelse. Det vil si at man manglet an god sykdomsforklaring og det kunne heller ikke påvises avvik i laboratorieprøver. Nyere forskning tyder dog på at IBS i større grad kan være forårsaket av en forstyrrelse i den mikrobielle tykktarmsfloraen. En såkalt dysbiose. Gjennom en feces transplantasjon (FMT- fecal microbiota transplantation) forsøkes denne dysbiosen å gjenopprettes og en normal tarmflora etableres.

FMT har blitt anvendt i moderne tid i over 60 år, primært til behandling av en tarminfeksjon forårsaket gjennom en aggressiv bakterie som heter Clostridium difficile. Ved denne type infeksjon er FMT vist å være den tryggeste og mest effektive behandlingen og anses i dag i praksis som førstevalg. Det er utført mange tusen FMT’er til behandling av Clostridium dificile infeksjon. Det er så langt registrert svært få bivirkninger eller komplikasjoner. Derfor anser vi FMT-behandling som en trygg behandling for pasientene våre. Gjennom vår forskning i Harstad har vi utviklet en meget effektiv, enkel og ufarlig metode for feces transplantasjon. Så langt har Dr.Hilpusch behandlet omkring 1500 mennesker og ikke opplevd en eneste alvorlig komplikasjon. Noen få har opplevd at magen er mer urolig og smertefull enn den var før behandling. Hans erfaring er at dette er forbigående og retter på seg med tid.

Donormateriale

Fekal transplantasjon har vært gjennomført i snart 60 år og ansees som en svært trygg og lite farlig behandling. Vi screener/undersøker våre donorer jevnlig med blod og avføringsprøver for å sikre at det ikke overføres noe smitte fra donor til pasient. Donorene er for øvrig friske, slanke, fysisk aktive, unge mennesker, uten kjent sykdom, ingen diabetes, hjertekarsykdom eller psykiatrisk sykdom i nær familie. Våre donorer bruker ingen medisiner, bortsett fra evt. antikonception (P-pille). Alle donorene har et normalt variert kosthold og et meget beskjedent forbruk av leskedrikk, godteri og alkohol. Vi anvender frossen faeces, som er lagret ved minus 40-60 grader. Fekal blandingen består av 50-70 gram feces, tilsatt 200 ml fysiologisk saltvann og 10% glycerol for å sikre at bakteriene tåler nedfrysning.

Tarmtømming

Dagen før behandling (minimum 8-10 timer før behandlingen settes) må tykktarmen tømmes med et tømningsmiddel, for eksempel Pico Prep (alternativ kan Laxabon eller tilsvarende ditt apotek anbefaler anvendes, følg bruksanvisning). Dette kjøpes reseptfritt på apotek. Pico prep tas for eksempel kl. 13 og 18.00 dagen før behandling. Man kan gjerne drikke mye, både saft, kaffe, kakao, buljong o.l, men man bør ikke spise større måltider etter kl. 14.00 dagen før behandling. Klokkeslettene er omtrentlige, men det bør være omtrent fire timer mellom inntak av hver av posene og andre pose bør inntas så pass tidlig om kvelden at man er stort sett ferdig tømt før natt. Vår erfaring er at tømming etter inntak av Pico prep pågår i ca to timer. Ankommer man Harstad først sent om kvelden så påbegynnes tømming da. Man må da regne med en urolig natt med mindre nattesøvn. Derfor kan det være lurt enten å tømme seg på forhånd hjemme eller innberegne litt bedre tid ved reisen til Harstad, slik at man ankommer tidlig på ettermiddagen. Har man time til FMT etter kl. 12, så kan man innta første dose pico prep om kvelden (f.eks i 20-tiden) og neste dose tidlig om morgenen i 05-06 tiden. Det er bra å drikke rikelig i forbindelse med tømming, feks kaffe, saft, buljong, kakao ol. Her er det ingen begrensing. Man får generelt nok næring ved inntak av slike væsker, så tåler kroppen et halvt til et døgn uten fast føde.

FMT behandlingsprosedyre

Behandlingen gjennomføres ved hjelp av et rektumklyster. Pasienten legger seg i sideleie på undersøkelses benken og det settes en liten probe i endetarme. Deretter fjernes en slangeklemme og 500 ml fekalblanding strømmer inn i endetarmen og fordeles baklengs i tykktarmen gjennom omplassering av pasienten på benken (fra venstre sideleie, til mageleie, til høyre sideleie). Benken er vippet 15-20 grader ned i hodeenden. Dette er en ikke-invasiv teknikk, hvor det ikke er fare for å skade tykktarmslimhinnen, da vi kun setter inn en liten plastprobe i endetarmen. Prosedyren er meget enkel og lite ubehagelig for pasienten. Behandlingen tar ca 5-10 minutter og deretter kan pasient ligge noen minutt på behandlingsbenken før man kler på seg igjen. Behandlingen er ukomplisert og effektiv og tilsvarer samme prosedyre som tidligere kontrastrøntgen av tykktarm på norske sykehus. Grunnet bruk av Glycerol vil man sannsynligvis kjenne avføringstrang kort tid etter behandling. Det er umulig å forutsi hvilken pasient som må hurtig på toalettet etter behandlingen og hvem ikke. Vi er alle forskjellige vesener. Dette har dog ingenting å si i forhold til effekten av behandlingen. Det viktige er å la blandingen komme i kontakt med tykktarmens slimhinne, så er det svært mange bakterier som fester seg . Men det kan være lurt å ha med seg et sett skiftetøy i tilfelle det skulle bli noe lekkasje etter behandlingen. Det er toalett vis à vis behandlingsrommet. Vi anbefaler at man venter 10-15 minutt etter behandlingen på vårt venterom i tilfelle behov for å bruke toalettet. Har man leid rom på Scandic hotellet, som ligger vegg-i-vegg med klinikken, så pleier det å gå helt fint å gå tilbake til rommet etter FMT-behandlingen. Kjenner man at man vil på toalettet, så skal man gjøre det; det er bare den resterende væsken kroppen vil kvitte seg med. Utallige bakterier sitter igjen i tykktarmens slimhinne.

Etter behandlingen

Man kan spise som normalt, men man bør holde seg unna ting man vet man overhodet ikke tåler. Disse skal innføres gradvis i kostholdet når tarmens funksjon er forbedret. Det kan ta noen dager opp til uker før man merker effekten etter en FMT-behandling. Til å begynne med kan noen pasienter oppleve noe økt uro i tarmen, kvalme og mageknip. Dette er forbigående. De fleste merker effekten i løpet av første uken etter behandling og vil da både oppleve endret konsistens og lukt av sin avføring, samt reduksjon i antall tømninger og reduserte eller frafall av smerter. Vår erfaring er at om lag to av tre pasienter opplever bedring av sine plager gjennom en FMT behandling. Det kan selvfølgelig ikke garanteres at behandlingen vil fungere for alle; det er opplagt. Har man ikke merket noe som helst effekt etter en FMT-behandling, men syns at både tilbudet og prosedyren fremstår akseptable, så tilråder Dr.Hilpüsch å vurdere en ny FMT-behandling etter 3-6 måneder. Da vil det bli benyttet en annen donor. Også dette er hypotetisk, da ingen har riktig forsket på om det gjør noe forskjell hvilken donor man bruker, men det er det eneste vi kan tilby hvis den første behandlingen ikke skulle ha ønsket effekt.

Henvisning/papirarbeid

Det forutsettes at pasienter som skal ha behandling har fått stilt diagnosen «Irritabel tarm syndrom» eller utmattelse/ME. Pasienter som ønsker FMT-behandling bes kontakte sin fastlege og bli henvist til:

Spesialistklinikken AS v/Frank Hilpüsch

  • Det er ønskelig at det vedlegges evt siste koloskopibeskrivelse (hvis foreligger, samt eventuelle relevante blod- og avføringsprøver tatt hos fastlegen).

  • Henvisningen bruker vi for å være best mulig orientert på forhånd om hvilken utredning som er gjort, hvilke andre sykdommer pasienten evt måtte ha, eller hvilken medisiner pasienten bruker. Alt dette inngår i vurderingen om det kan tilbys en FMT behandling

  • Send oss en mail hvis det av ulike grunner er problematisk å bli henvist (ikke har fastlege, mm). Da kan vi sette opp en telefonkonsultasjon med Dr.Hilpüsch til 700 kr pr. 15 min.

Behandlingen kan bli gjort av våre sykepleiere, for å avkorte ventetiden, da pågang til behandling er ganske så stor. Dr. Hilpüsch er uansett fullt involvert i vurdering av henvisning og valg av donor. Gi beskjed hvis du kun vil ha behandlingen satt av Dr. Hilpüsch; vi gjør oppmerksom på at det da kan bli lengre ventetid. Vi kan dessverre ikke gi behandling til barn under 16 år da det mangler god nok forskning på FMT hos barn. Vi kan heller ikke behandle betennelses tilstander i tarmen, slik som ulcerøs kolitt eller Morbus Crohn, så kalte IBD-sykdommer. Derimot har mange IBD-pasienter også en stor grad av irritabel tarm, slik at disse pasientene kan få tilbud om en FMT behandling når IBD-sykdommen er i en svært rolig fase med blant annet nærmest normal kalkprotektin verdi (under 300).

Praktisk info

Dr.Hilpusch jobber i Spesialistklinikken i Harstad. Denne klinikken ligger midt i sentrum. Vi har avtale med hotellet som ligger i samme bygning; Scandic Harstad.

990 kr for enkeltrom og 1190 kr for dobbeltrom når du viser til time hos oss. Prisene er inkludert frokost. Snakk med hotellet om særavtaler; feks at du kan hente frokost på morgenen og komme tilbake til rommet med sen utsjekk etter behandlingen.

Kontakt hotellet: harstad@scandichotels.com eller 77003000.

Pris for behandling:

5500 kr (konsultasjon, donormateriale, engangsutstyr og oppfølgingssamtale).

Pris per juni 2023, med forbehold om endringer i løpet av året, også på allerede oppsatte timer (blant annet øker pris på utstyr utenfor vår kontroll).

Flere og flere har helseforsikring og man kan få dekket behandling hos oss gjennom denne. Kontakt selskapet ditt og spør om dette er innenfor deres deknigsgaranti og be om en «hastetime» hos oss. I slike tilfeller jobber sykepleierne overtid for å få satt behandlingen og det er derfor også en høyere pris.

Timeavbestilling

Det bes om at timeavbestilling foretas senest en uke i forveien, slik at noen andre kan få behandling. Avbestilling senere enn to virkedager før behandling, faktureres med kr 1500.

Omtrent 4-7 uker etter behandling vil pasientene bli fulgt opp per telefon eller mail med spørsmål om forløp siden behandling.

Når du er henvist til oss, og Frank har godkjent henvisningen, settes du opp på time og mottar en sms fra oss. Du kan gjerne kontakte sykepleierkoordinator tonje@spesialistklinikken.net med ønsker angående timetidspunkt.

Reise og opphold må dere bestille og betale selv. Ved behov for flybilletter, anbefales flexibillett da vi feks kan komme til å ta kontakt med tilbud om fremskyndt time. Fra flyplassen Evenes tar det ca 1 time med flybuss til Harstad. Du kan også bestille flytaxi på 77041000 (bestilles minst 3 timer før ankomst, pris 450 kr per vei). For de av dere som kommer med hurtigbåt, legger denne til i havnen like nedenfor klinikken.

Vi understreker at det ikke er nødvendig med overnatting med hensyn til behandlingen. Vi har pasienter som reiser direkte hjem med bil, båt elelr fly samme dag og dette går helt fint.

Lenke til Podcast om FMT

Generelle Kostråd

Etter behandlingen er det et mål om å kunne spise så normalt som mulig. Lav Fodmap dietten er en svært omstendelig kostanbefaling som gjør den vanskelig å etterleve. Den den hjelper enkelte, men Dr.Hilpüsch’s erfaring er at de fleste ikke klarer å etterleve denne dietten over tid. Han gir heller noen enkle kostråd, som at de som vet at de ikke tåler hvetemel eller melkeprodukter, fortsatt bør holde seg unna disse, og heller gradvis prøve ut forskjellige former for melke- og mel produkter for å se hva man til slutt tåler. Dette kan gjerne skje over flere uker. Eventuell bruke grovt speltmel og melk i form av kulturmelk. For øvrig anbefaler han gjerne en variert kost mest basert på naturlige, nordiske råvarer og lite prosessert mat.

Helsedirektoratets kostrådanbefaling.

Dessuten råder Dr.Hilpüsch til lite inntak av sukker og null inntak av brus (dette er usunn væske med svært mange kunstige tilsetningsstoffer som vi fortsatt ikke vet så alt for mye om). Personlig foretrekker han økologisk mat og lokalprodusert mat. Når det gjelder økologisk mat bør man være obs på opphavslandene da svært mange «økologiske» produkter i dag fremstilles i U-landene eller billigproduksjonsland.

Med andre ord, et reflektert kosthold!

Lykke til!